41


Απ’ όλη αυτήν την ιστορία, έγινε φανερό ότι ο Χουάν και η Τζέιν θα έπρεπε να αναζητήσουν τα ίχνη τής πορείας τού μεταλλίου στους απογόνους τής Μάρθας Μπράουν. Η Μάρθα είχε ορκιστεί να περιμένει μέχρι τον θάνατό της τον Ρικ. Αν είχε πραγματικά τηρήσει την υπόσχεσή της, πολύ πιθανό να είχε μείνει στην έπαυλη του θείου τής Σάιμον Φέρμαν, κρατώντας μαζί της τα γράμματα του Ρικ, τις αναμνήσεις της και το μετάλλιο του Κάβεντις. Το ερώτημα ήταν τι έγιναν  όλα αυτά μετά τον θάνατό της.
Στο σπίτι των Φέρμαν η Μάρθα είχε όλες τις ανέσεις, όπως μαρτυρούσαν τα πυκνογραμμένα γράμματά της. Έμενε με τους θείους της και τα πρώτα της εξαδέλφια, τη Λιζ και τον Τομ. Στη Λιζ εκμυστηρευόταν σχεδόν τα πάντα. Ίσως δεν της είχε μιλήσει για τον Ρικ, σίγουρα όμως θα το έκανε, όταν κατάλαβε ότι δε θα τον ξαναδεί ποτέ. Η Λιζ και ο Τομ θα έπρεπε να ξέρουν κι αυτοί για το μετάλλιο της Μάρθας και λογικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο σπίτι τους.
«Τι σκέφτεσαι Τζέιν;»
«Κάτι μου λέει αυτό το όνομα…»
«Της Μάρθας Μπράουν;»
«Όχι, όχι αυτό. Των Φέρμαν. Κάπου το έχω ξανακούσει. Και μάλιστα τώρα που βλέπω και το Κάρντιφ…»
«Μήπως έχεις κάποιο γνωστό εκεί πέρα;»
«Δεν έχω εγώ, αλλά… Αυτό είναι!» φώναξε θριαμβευτικά η Τζέιν ύστερα από λίγες στιγμές. «Θυμήθηκα!»
«Πες μου Τζέιν, πεθαίνω από περιέργεια».
«Θυμάσαι εκείνη την καλή μου φίλη, που βρισκόμαστε κάθε τόσο μαζί εδώ στη Βαρκελώνη; Εκείνη την παλιά συμμαθήτριά μου; Ασφαλώς και θυμάσαι».
«Λες για την Έλεν; Πολύ συμπαθητική κοπέλα».
«Μπορεί να αποδειχτεί και πολύτιμη! Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε μου είχε διηγηθεί με λίγα λόγια τι μεσολάβησε όλα αυτά τα χρόνια που δεν είχαμε επαφή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον πρώτο γάμο της. Είχε παντρευτεί κάποιο νέο από το Κάρντιφ. Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι τον έλεγαν Φέρμαν!»
«Πιστεύεις ότι μπορεί να σχετίζεται με την όλη ιστορία μας;»
«Δεν αποκλείεται. Αν πλησιάσουμε την οικογένειά του, θα μπορούσαμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες».
«Και θα τις δώσουν τόσο εύκολα;»
«Στην αρχή θα ρωτήσω την Έλεν. Ίσως είναι αρκετά αυτά που γνωρίζει η ίδια και δε θα υπάρχει λόγος να τους ενοχλήσουμε».
«Να είσαι διακριτική. Δεν πρέπει να της ξυπνήσεις δυσάρεστες αναμνήσεις».
«Θα φροντίσω να οδηγήσω τη συζήτηση με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναφέρει πρώτα αυτή το όνομα του προηγούμενου άντρα της. Εξάλλου, πιστεύω ότι αυτές οι παλιές πληγές έχουν τώρα επουλωθεί».
Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως είχε προβλέψει η Τζέιν. Η Έλεν θυμήθηκε χωρίς πόνο την παλιά της αγάπη. Ανέφερε αρκετές λεπτομέρειες από τη ζωή του, όχι όμως τέτοιες που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την υπόθεση. Το μόνο καινούργιο στοιχείο που πρόσθεσε, ήταν ότι η οικογένειά του είχε κάποιους συγγενείς στο γειτονικό χωριό Κέρφιλι.


Από το 1755, όταν πέθανε η Μάρθα, παρόλο που πέρασαν πολλά χρόνια, το μετάλλιο και οι αναμνήσεις παρέμεναν στο παλιό, αλλά καλά διατηρημένο, οίκημα όπου έμενε. Το 1918, ο μοναδικός τότε κάτοικος του σπιτιού Πολ Φέρμαν, είχε χάσει όλη την περιουσία του εξαιτίας τού Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Σαράντα πέντε χρονών, αναγκάστηκε να πουλήσει εκείνη την έπαυλη μαζί με ό,τι είχε απομείνει μέσα της. Με τα χρήματα που κατάφερε να συγκεντρώσει και με όσα μπόρεσε να χωρέσει σε μια αποσκευή, πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στην Ινδία.
Εκεί, στην πόλη Ράντσι, άρχισε καινούργια ζωή, παντρεύτηκε και δεν άργησε να αποκτήσει μια σημαντική περιουσία και παράλληλα αξιόλογη κοινωνική επιφάνεια. Ο γιος του, ο Σάιρους Φέρμαν, χάρη στις σπουδές του και τις γνωριμίες τού πατέρα του, ακολούθησε διπλωματική καριέρα και έγινε ανώτερος υπάλληλος στην πρεσβεία τού Ηνωμένου Βασιλείου, στο Δελχί. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί και ζούσε με τη σύνταξή του στο Ράντσι, στο πατρικό του σπίτι.
Τα τελευταία στοιχεία τα πληροφορήθηκαν οι δύο νέοι όταν επισκέφθηκαν το Κέρφιλι, αναζητώντας το σπίτι όπου έμεναν οι Φέρμαν και η Μάρθα Μπράουν, με την ελπίδα να βρουν τον δρόμο που θα ακολουθούσαν στο επόμενο βήμα τους. Εκεί συνάντησαν τη σύζυγο του γιου τού αγοραστή τής έπαυλης, την Έμιλι, μια ευγενέστατη και ομιλητική κυρία, που τους έδωσε πολλές πληροφορίες για τα γεγονότα που μεσολάβησαν.
Η Τζέιν εντυπωσιάστηκε από τις λεπτομέρειες που γνώριζε μια γυναίκα για ανθρώπους με τους οποίους δε φαινόταν πιθανό να έχει σχέσεις. Η ίδια, ωστόσο, βεβαίωσε ότι αυτά τα έμαθε από κοινούς γνωστούς τού συζύγου της και του Σάιρους Φέρμαν, που ήρθαν την προηγούμενη χρονιά από την Ινδία και έμεναν σ’ ένα αγρόκτημα, πολύ κοντά στο Κέρφιλι.
Ύστερα από τις τελευταίες πληροφορίες, κατάλαβαν ότι έπρεπε να προετοιμαστούν για ένα ακόμα μακρινό ταξίδι σε μια άγνωστη γι’ αυτούς πόλη τής Ινδίας. Ήταν προφανές ότι το πιο κοντινό πρόσωπο στο έβδομο μετάλλιο ήταν ο Σάιρους Φέρμαν και έπρεπε να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί του.

Με την αρχή της νέας χρονιάς άρχισαν να οργανώνονται για τον νέο τους προορισμό. Δε θέλησαν να αναβάλουν την αναχώρηση για πιο ευνοϊκή εποχή, γιατί έκριναν ότι ο χρόνος ήταν πολύτιμος. Έχοντας εξάλλου την πείρα από τέτοια δύσκολα ταξίδια, μέσα σε έναν σχεδόν μήνα κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.
Μια ευχάριστη παρένθεση μέσα σ’ όλη αυτήν την ένταση, αποτέλεσαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρόλο που η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή και ο καιρός δε βοηθούσε για εξορμήσεις στην αγορά. Οι μέρες πέρασαν γενικά πολύ ευχάριστα στο νέο, ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον. Η γιορταστική εκείνη ατμόσφαιρα είχε απορροφήσει εντελώς τις σκέψεις τής Τζέιν. Δεν ήθελε με τίποτε να θυμάται οτιδήποτε την είχε στενοχωρήσει στο παρελθόν.