56


Κατά τις έντεκα χτύπησε το κινητό τής Τζέιν. Η κλήση ήταν από τον Σίμπσον. Ξαφνιάστηκε, καθώς είχε σχεδόν ξεχάσει τις εκκρεμότητες που είχε στην πόλη που έμενε πριν. Πληροφορήθηκε από τον δικηγόρο της ότι υπήρχαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για το σπίτι τής θείας της. Τον ενημέρωσε ότι θα επισκεπτόταν το Μπράιτον το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα τον βεβαίωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του για τον καλύτερο χειρισμό τής διαδικασίας πώλησης. Το μόνο που ζητούσε εκείνη τη στιγμή ήταν μια μικρή πίστωση χρόνου.
Ήταν αφορμή για μια ακόμα επίσκεψη της Τζέιν με τον Χουάν στο Μπράιτον. Η θερινή τουριστική περίοδος είχε μπει για τα καλά και οι ακτές ήταν γεμάτες από τους λάτρεις των ακτών τής Μάγχης. Ο ελαφρός αέρας έκανε την επιφάνεια της θάλασσας ιδανική για ιστιοπλοΐα και άλλα καλοκαιρινά σπορ. Η Τζέιν συμπλήρωσε την ξενάγηση του άντρα της στη γενέτειρά της. Η αλήθεια ήταν ότι την είχε νοσταλγήσει. Από το σπίτι τής θείας της εισέπραξε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό, που από μόνο του υπερκάλυπτε όλα τα έξοδα που είχαν κάνει μετά τον θάνατό της.
Εκείνο που δεν μπορούσε να εξαγοραστεί ήταν η ταλαιπωρία και η όλη προσπάθεια, η οποία όμως ανταμείφθηκε με την απόκτηση της σειράς των εφτά ιστορικών μεταλλίων, των μοναδικών ναυτικών ημερολογίων και τις φωτοτυπίες από το χειρόγραφο βιβλίο τού Ισπανού μοναχού. Κάτω από τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε ήταν ένας άθλος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που υπήρχαν στη διάθεσή τους και τις συγκυρίες.
Η Τζέιν είχε αποφασίσει τι θα έπαιρνε μαζί της στη Βαρκελώνη από το σπίτι όπου έμενε κάποτε. Παρέδωσε το κλειδί στον ιδιοκτήτη με φανερή συγκίνηση, καθώς, στο μικρό χρονικό διάστημα που έμεινε εκεί, πέρασε κάποιες στιγμές τής ζωής της που δε θα ξεχνούσε ποτέ.
Προτού φύγουν βρέθηκαν ξανά με την Κέιτ και τον αρραβωνιαστικό της, τον Σαμ. Οι τέσσερις πέρασαν μαζί πολλές ώρες, καθώς η Τζέιν εξιστορούσε τις εντονότερες εντυπώσεις από τα ταξίδια και τις περιπέτειές τους. Η Κέιτ, αν και κατά βάθος πίστευε ότι άξιζε περισσότερη εμπιστοσύνη, έδειξε κατανόηση όταν έμαθε για ποιο λόγο η Τζέιν κρατούσε μυστικές τις κινήσεις της. Σίγουρα περίμενε μια πιο τακτική και λεπτομερή ενημέρωση. Το μόνο ελαφρυντικό που της αναγνώρισε ήταν ότι είχε δίπλα της τον Χουάν, στον οποίο αφιέρωνε όλο τον χρόνο της.
Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Βαρκελώνη. Η Τζέιν τής πρότεινε να το συνδυάσει με ολιγοήμερες διακοπές, καθώς τώρα δε θα είχε ούτε το άγχος των ταξιδιών ούτε την ένταση των ημερών τού γάμου που υπήρχε όταν πρωτοήρθε η φίλη της. Η Κέιτ, εξάλλου, ανυπομονούσε να μάθει κάθε λεπτομέρεια και να δει από κοντά τα μετάλλια και τα ημερολόγια. Θα προσπαθούσε μάλιστα να περάσει πρώτα από τη Μαδρίτη και να έρθει μαζί με τη Λορένα, τη φίλη της που τόσο είχε συμπαθήσει πριν από τρία χρόνια η Τζέιν και είχε γίνει η αφορμή να αρχίσει τα μαθήματα της ισπανικής γλώσσας. Τήρησε την υπόσχεσή της και σε λιγότερο από δυο μήνες συναντήθηκαν και οι τρεις.

Ένα ταξίδι στο Κρασνοντάρ για να συναντήσει τον καθηγητή Ράστιν ήταν κάτι που από καιρό ήθελε να κάνει η Τζέιν με τον Χουάν, ιδίως μετά από εκείνη την απροσδόκητη εμφάνισή του στη δημοπρασία τής Μουμπάι. Θα επιθυμούσε πολύ να το συνδυάσει με μερικές ακόμα μέρες στη Μόσχα, που είδε μόνο μια χειμωνιάτικη νύχτα από το αεροπλάνο, και την Αγία Πετρούπολη.
Ο Χουάν από την άλλη, δεν είχε ξεχάσει την υπόσχεση που είχε δώσει στον φίλο του Πέδρο, από την πρώτη τους κιόλας συζήτηση. Ανυπομονούσε να τον ξανασυναντήσει, να μάθει από κοντά τα νέα του, αλλά κυρίως να του γνωρίσει την εκλεκτή τής καρδιάς του, που έγινε αφορμή να ζήσει αυτές τις απίθανες περιπέτειες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Στα μακρινά ταξίδια ήταν συνηθισμένοι. Ο μοναδικός λόγος που αναβλήθηκαν ήταν ότι έπρεπε να προσέχουν για οτιδήποτε θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την υγεία τής Τζέιν, που σε λίγους μήνες έμελλε να προσθέσει τη μεγαλύτερη χαρά στη νέα της οικογένεια.